Kokonaisvaltainen hyvinvointi tuo värejä elämään
Hyvinvointi on yksilöllinen kokemus
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on nykyisin trendikäs aihe, jota määritellään moneen makuun. Hyvinvointiopinnoissani miellyin Aki Hintsan tyyliin, josta poimin projektityöhön sopivat teemat, työhyvinvointia unohtamatta. Oheiset määritelmät ovat pääosin Oskari Saaren kirjoittamasta kirjasta Voittamisen anatomia, joka kertoo Aki Hintsasta. Aki Hintsa (1958-2016) oli suomalainen urheilulääkäri ja valmennuksessa kokonaisvaltaista hyvinvointimallia soveltavan Hintsa Performance Oy:n perustaja.
Uni, lepo, palautuminen
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueista riittävän yöunen puute on modernin yhteiskunnan merkittävimpiä terveysriskejä. Unenpuutteen ensimmäinen oire on väsymys, joka johtaa tarkkaavaisuuden ja suorituskyvyn heikentymiseen. Loukkaantumis- ja onnettomuusriskit kasvavat.
Tässä riskit uhkaavat laajentua, koska työelämän tahti, älypuhelimet, sometulva, ylipäänsä koko elämän kiihtynyt rytmi murentavat ihan jokaisen keskittymiskykyä. Ei siis vain nuorten, joiden mielenterveys on erityisesti ollut otsikoissa.
Ruokailu ja ravinto
Ravintoasioita kannattaa lähestyä strategisesti: Halutaanko parantaa keskittymistä, kohentaa immuunijärjestelmää, nukkua paremmin vai helpottaa olemassa olevaa ongelmaa, esimerkiksi päänsärkyä, vetämätöntä oloa, ruuansulatusvaivoja tai ylipainoa? Miltä kuulostaisi tällainen 6 kohdan ohjeistus, joista osa on sovellettavissa muihinkin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueisiin:
Löydä rytmisi
Syö oikeaa ruokaa
Älä ryhdy kuureille
Syö sateenkaari päivässä
Rakasta vettä
80/20 – pidä hauskaa!
Liikunta
Hikoilusta ja hengästymistä aiheuttavasta liikunnasta on kiistatonta hyötyä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta tärkein liikunnan tuoma hyöty tulee aivan muualta: päivittäisestä aktiivisesta elämäntavasta, perusliikunnasta. Silloin se ei lisää kuormitusta eikä stressiä vaan tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Sosiaaliset suhteet
Avainasemassa on henkisen energian lataaminen. Yhteenkuuluvuuden, välittämisen ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset ovat inhimillisiä perustarpeita. Toimivien ja läheisten ihmissuhteiden yhteys onnellisuuteen ja hyvinvointiin on kiistaton. Onnellinen ihminen on yleensä energisempi ja motivoituneempi suoriutumaan päivittäisistä haasteista. Monet harrastukset ovat sosiaalisia ja edistävät myös sitä kautta kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Työhyvinvointi
Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvointi on työntekijän myönteinen kokemus siitä, että sekä työhön liittyvät voimavarat että hänen omat fyysiset ja psyykkiset voimavaransa riittävät tai ylittävät työn asettamat vaatimukset.
Työhyvinvointi on siis yhteydessä muihin hyvinvoinnin osa-alueisiin. Sopuan mielestä työpaikoilla hyvinvointia kannattaa tarkastella ja tukea laajasti ja samalla yksilöllisesti, jotta siitä ei tule elämästä tai työnteosta irrallista saareketta.
Mitä kannattaa tavoitella
Vaikka kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueet vaikuttavat yksiselitteisiltä, niiden merkitys vaihtelee eri ihmisillä ja samoillakin ihmisillä eri elämäntilanteissa. Ei ole mitään oikeaa vastausta, millaista elämää jokaisen pitää tavoitella.
Juhlallisia tavoitteita tärkeämpää on pitää huolta arkisista valinnoista itselle luontaisella tavalla. Oletko ilta- vai aamuihminen? Enemmän ulospäinsuuntautunut vai vähän introvertti? Ikä vaikuttaa myös moneen.
Omat tavoitteet voivat selkiintyä elämänmuutosten yhteydessä ja niihin voi saada herätteen vaikkapa terveystarkastuksesta tai motivoivasta kyselystä.
Itsellä yrittäjyys on valinta, joka ajoittui muutamaan arkisempaan elämänmuutokseen ja yhteen tavallista karumpaan havahtumiseen elämän rajallisuudesta. Tästä olen kertonut myös Sopuan tarinassa.
Miten tavoitteisiin
Tämäkin on yksilöllistä. Toisille sopii rankemmat tavoitteet ja tahti, mutta useimmille kuitenkin tapa, jossa armollisesti ja sopivin välitavoittein edetään kohti toivottua elämäntapaa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kun ei ole suorittamista.
Suosin myös asiantuntijan, ryhmän tai edes kaverin tukea. Asiantuntija voi auttaa ulkopuolisena neutraalina auktoriteettina. Kaveri on tutumpi, mutta toisaalta helpostilähestyttävä ja osa omaa arkea. Ryhmässä on mukana vertaisia, joiden kesken voi syntyä hauska ja innostava asetelma.
Maanmittaustoimistossa Jyväskylässä tiukkojen säästö- ja leikkaustavoitteiden aikoina keksimme pudottaa yhdessä painoa. Tavoitteen sai asettaa itse ja sitä sitten tarkkailtiin viikottain punnituksilla. Ihan kaikki konstit eivät kestä julkisuutta, mutta kyllä yhdessä lenkkeiltiin ja syötiin terveellistä aamupalaa työpaikan ruokalassa. Projektin päätyttyä kirjoitin vuosittaiseen raporttiin, kuinka toimiston elopaino oli laskenut 140 kg eli noin kahden henkilötyövuoden verran. Maininta oli piilotettu sivulauseeseen ja samalla tuli testattua luettiinko keskushallinnossa ollenkaan noita vähän puisevansorttisia raportteja.
Sopua auttaa
Sopuan valmennuspalveluiden yksi teema on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Valmennukset sopivat sekä yksilöille että ryhmille ja erityisesti työyhteisöille yksilöllisellä tvistillä. Katso muita valmennusteemoja ja hinnoittelu Palvelut -sivulta. Valmennuspakettien tuotteistuksesta on hinta-arviot myös Etusivulla.
Linkit työelämäaiheisiin selvityksiin, joita olen tehnyt eri opintojen yhteydessä, löytyvät LinkedIn-profiilistani. Tämä blogi on saanut eniten vaikutteita Hyvinvointivalmennuksen projektityöstäni Palaudu, ole vireä ja voi hyvin, selvitys johtajien hyvinvoinnista Maanmittauslaitoksessa.